Drugie śniadanie- moc na cały dzień!

 

Dzieci, idąc do szkoły, wydatkują większość swej energii na procesy przyswajania wiedzy. To również spory wysiłek fizyczny.

Właściwe nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na samopoczucie i zdrowie, ale również na szybkość procesów przyswajania i wykorzystania wiedzy.

 

Rozmawiamy z dietetykiem, Panią Katarzyną Szubert, o wartości drugiego śniadania w diecie małego człowieka.

 

1.Dlaczego drugie śniadanie jest aż tak ważne dla naszych pociech?

Brak drugiego śniadania może spowodować  spadek poziomu cukru, co przyczynia się  do słabszej kondycji fizycznej i psychicznej. Może powodować  zdenerwowanie, zniechęcanie do nauki bądź roztargnienie. Stany te, nie są wskazane w zdobywaniu wiedzy i osiąganiu dobrych wyników w nauce. Pożywne drugie śniadanie chroni przed tyciem, poprawia koncentrację oraz uzupełnia składniki odżywcze, które są niezbędne w prawidłowym wzroście dziecka. Przygotowanie drugiego śniadania daje dziecku poczucie ważności, że rodzic o nim pamięta i dba.  Spróbujcie dla Waszej szkolnej pociechy  przygotować pożywną kanapkę z  wiadomością  na papierze śniadaniowym „ Miłego dnia. Kocham Cię. Mama J” Ja tak robię 😀 Jakże to miłe!!

 

2.Jak wg. Pani powinno wyglądać tzw. drugie śniadanie? Z czego powinno się składać?

To, jak skomponować drugie śniadanie dla dziecka, uzależnione jest od jego wieku oraz płci, ale także upodobań kulinarnych.  Więcej kalorii powinno zawierać śniadanie chłopca w wieku gimnazjalnym, niż dziewczynki w szkole podstawowej. Zależy również od aktywności fizycznej dziecka, od ilości godzin lekcyjnych i czy zjada obiady w stołówce szkolnej. Dzieci powinny zjadać swoje pierwsze śniadanie w domu. Pamiętajmy o tym, że dzieci, które nie jedzą śniadania, przygotowanego przez rodziców znacznie częściej sięgają po niezdrowe, wysokokaloryczne przekąski, dostępne w sklepiku.
Wyżywienie dziecka w wieku szkolnym powinno być przede wszystkim urozmaicone.
Wśród składników odżywczych, które odgrywają istotną rolę w rozwoju dziecka, wymienia się: pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, jod, cynk, a przede wszystkim, odpowiednie kwasy tłuszczowe, zwłaszcza z grupy omega-3.
Kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Kwasy omega- 3 znajdziemy w oleju lnianym, który odpowiada również za prawidłowy rozwój neuronów. Pomocny jest w leczeniu nadpobudliwości dziecięcej oraz buduje równowagę hormonalną młodego organizmu. U dzieci niedobór kwasów omego-3 ma związek z zaburzeniami koncentracji, czynnościami ruchowymi, a nawet dysleksją. Dobrym pomysłem jest dodać łyżkę oleju lnianego do białego sera i zmiksować dziecku do śniadania.

Oto niektóre pomysły na pożywne drugie śniadanko: kasza jaglana z owocami, jogurtem naturalnymi i migdałami, marchewka do chrupania, woda mineralna, naleśnik pełnoziarnisty z twarogiem i warzywami, nektarynka, woda mineralna, sałatka owocowa z otrębami, jogurtem naturalnym i pestkami dyni, papryka czerwona do chrupania, woda mineralna, kanapki pełnoziarniste z pastą z ciecierzycy i warzywami, pomidorki koktajlowe, jabłko, kefir naturalny do picia.

 3.Czy tzw. drugie śniadanie może zastąpić obiad?

Nie. Ciepły posiłek dziecko powinno zjeść w ciągu dnia.

4.Jakie błędy rodzice popełniają najczęściej, przygotowując posiłki dla swoich dzieci do szkoły?

Najczęściej są to zbyt duże ilości rafinowanego cukru i tłuszczów trans. Brak warzyw, owoców i błonnika. Słodkie napoje. Bądź dawanie  kieszonkowego na zakup „Czegoś, co lubi”. A dzieci lubią, a tym samym kupują słodkie i słone, dlatego, że nasza pociecha sugeruje się raczej smakiem i ochotą, niż wartościami odżywczymi.

5.Jak wg. Pani można zachęcić młodych konsumentów do rezygnacji z „pustych” węglowodanów na rzecz wartościowych przekąsek?

Przede wszystkim przykład idzie z góry. Pogadanki żywieniowe z rodzicami i dziećmi przeprowadzane z Dietetykami dają największe rezultaty. Dziecku trudno sobie wyobrazić zdrowie bądź przyszłość. Zdrowe żywienie musi być nawykiem i odruchem bezwarunkowym, ale do tego trzeba cierpliwości, ćwiczeń, kontroli i regularnego uświadamiania, jaką wartością jest zdrowie, jak o nie powinno się dbać.

 

 

Przepis na ok. 8 twarogowych placuszków na dobry początek dnia 🙂

Składniki:
100 g półtłustego twarogu
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3/4 szklanki mąki jaglanej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
4 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu w wersji bez cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:
W większej misce miksujemy ze sobą za pomocą blendera: twaróg, ugotowaną kaszę jaglaną, ksylitol lub cukier. Dodajemy jajko, mąkę jaglaną, skrobię, ziarenka wanilii i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Z powstałej masy formujemy placuszki o grubości 1 cm, które możemy jeszcze obtoczyć delikatnie w mące.
Smażymy placuszki na patelni na łyżce rozgrzanego oleju kokosowego z obu stron na rumiany kolor.

 

Na pytania odpowiadała Ekspert ds. żywienia, dietetyk POLMED- Pani Katarzyna Szubert